Dohányzás a terhesség alatt?

Dohányzás a terhesség alatt?

A terhesség alatti dohányzás jelentős kockázatokkal jár nem csak a te egészségedre, hanem a gyermekedére is egyaránt, még akkor is, ha naponta csak egy cigarettát szívsz el. A dohányzás növelheti a születési rendellenességek, a koraszülés, az alacsony születési súly és a SIDS kockázatát. A terhesség alatti dohányzás terhességi szövődményeket is okozhat, beleértve a kóros vérzést, vetélést és halvaszületést. Nincs biztonságos mennyiségű cigarettafüst, ezért minél hamarabb abbahagyod a dohányzást, annál jobb. Kérj segítséget barátaidtól, a családodtól és akár orvosi segítséget is igénybe vehetsz. Számos hatékony módszer áll a rendelkezésedre annak érdekében, hogy minél hamarabb letedd a cigarettát.

epelus.hu dohányzás várandósan

A dohányzás kockázata számodra:

A dohányzás szokásos veszélyei mellett (megnövekedett szívbetegség, stroke, tüdőrák, tüdőbetegség és más dohányzással összefüggő betegségek kockázata) a terhesség alatti dohányzás is növeli az esélyeit az alábbi elváltozásoknak:

 • Rendellenes vérzés a terhesség és a szülés alatt, méhlepény -problémák , például placenta -leválás.
 • Méhen kívüli terhesség.
 • A membránok korai szakadása (PROM).
 • Vetélés. A dohányfüst megakadályozhatja, hogy a fejlődő baba elegendő oxigént kapjon.
 • Halvaszületés. A dohányzás több mint kétszeresére növeli a halvaszületés kockázatát.

Továbbá ez a káros szenvedély rontja a teherbeesés esélyeit is. Az ösztrogénre és más hormonokra gyakorolt hatása miatt, körülbelül 40 százalékkal csökkenti a nők esélyét a teherbeesésre bármelyik ciklus során. Férfiaknál károsíthatja a spermát és hozzájárulhat az impotencia kialakulásához.

A dohányzás kockázata a baba számára:

A dohányfüst olyan vegyszereket tartalmaz, amelyek károsíthatják a csecsemőket a születés előtt és után. A nikotin és a szén -monoxid, a cigarettafüst egyik legveszélyesebb vegyülete – együttesen csökkentik a baba oxigénellátását.

A nikotin elfojtja az oxigént azáltal, hogy szűkíti a véredényeket az egész testben, beleértve a köldökzsinórban lévőket is. Kicsit olyan, mintha egy keskeny szívószálon keresztül lélegezni kényszerítenénk a babát. Súlyosbítja a helyzetet, hogy az oxigént szállító vörösvértestek szén -monoxid molekulákat kezdenek felvenni.

A terhesség alatti dohányzás növeli az alábbi elváltozásokat a kisbabánál:

 • Születési rendellenességek, például ajak-, szájpadhasadék és szívproblémák kialakulása.
 • Koraszülés. A terhesség alatti dohányzás megduplázza annak esélyét, hogy a baba túl korán születik. A koraszülött csecsemőknél nagyobb a szövődmények és a hosszú távú károsodások kockázata, például látás- és hallásproblémák, légzési problémák, valamint tanulási és viselkedési zavarok.
 • Alacsony születési súly. A terhesség alatti dohányzás 1,5-3,5-szeresére növeli az alacsony születési súlyú baba kockázatát. Az alacsony születési súlyú csecsemőknek nagyobb gondjaik lehetnek az etetéssel és a fertőzések leküzdésével, és néhányuknál nagyobb valószínűséggel alakulnak ki hosszú távú egészségügyi problémák, mint például a cukorbetegség, a szívbetegségek és a fejlődési zavarok.
 • SIDS. A kialakulásának kockázata körülbelül kétszeresére nő azoknál a csecsemőknél, akiknek az anyukája dohányzott a terhesség alatt. 

Mi történik, ha a terhesség elején dohányzol?

A terhesség korai szakaszában a dohányzás megfosztja a fejlődő babát a növekedéshez és fejlődéshez szükséges oxigéntől.

Már a várandósság előtti dohányzás is súlyos születési rendellenességekhez vezethet. Egy hosszú távú vizsgálatban megállapították, hogy az anya terhesség előtti dohányzása 40%-kal növelte a gastroschisis kialakulásának esélyét. (A gasztroschisis olyan születési rendellenesség, amelyben a csecsemő belei a hason kívülre nyúlnak a köldök melletti lyukon keresztül. A lyuk mérete változó, és más szervek, köztük a gyomor és a máj is előfordulhatnak a baba testén kívül.)

Az apuka dohányzása a fogantatás előtt szintén káros lehet a babára. Egy tanulmány megállapította, hogy az apa dohányzása, növeli a baba születési rendellenességeinek kockázatát, beleértve a végtagok rendellenességeit, a szívhibákat és az idegcső rendellenességeket.

Ha dohányoztál még azelőtt, hogy tudtad volna, hogy terhes vagy, ne ess pánikba, csak minél előbb hagyd abba! A dohányzásról való leszokás, a terhesség 15. hete előtt a legtöbb előnnyel jár a babának. Egy tanulmány szerint az első trimeszterben leszokott várandós dohányosok csökkentették a koraszülött és kis súllyal születő csecsemők számát, nagyjából olyan mértékben, mintha az anya nem is dohányzott volna.

Mi a helyzet az időnkénti dohányzással vagy e-cigarettával a terhesség alatt?

Minden elszívott cigaretta növeli a kockázatokat! Napi néhány cigaretta nem olyan káros, mint egy egész doboz, de a különbség nem olyan nagy, mint gondolnád.

A dohányos szervezete különösen érzékeny a napi első nikotinadagokra, és akár csak egy -két cigaretta is jelentősen megfeszíti az ereket. A terhesség alatt nincs biztonságos dohányzási szint.

Az e-cigaretta sem biztonságos a terhesség alatt. Több kutatásra van szükségünk ahhoz, hogy tudjuk milyen hatással van pontosan a terhes nőkre és a magzatra. Azt tudjuk, hogy az e-cigaretta káros vegyi anyagokat, például nikotint tartalmaz, amelyről köztudott, hogy hatással lehet a baba agyára és tüdejére. Ezenkívül az e-cigaretta más mérgező összetevőkkel is szennyeződhet, például az aromákkal. Tehát semmiképp sem egészséges ezt az opciót választani.

A dohányzás hosszú távú hatásai terhesség alatt

A lehetséges születési rendellenességek mellett a terhesség alatti dohányzás hosszú távú hatással lehet a baba tüdejére és agyára, ami a következőket eredményezi:

Légzési problémák. Ha a baba növekedését gátolja a dohányzás a terhesség alatt, előfordulhat, hogy a tüdeje nem áll készen önálló munkára, ami azt jelenti, hogy első napjait vagy heteit légzőkészüléken töltheti inkubátorban.

Még akkor is, ha önállóan lélegeznek, ezeknek a csecsemőknek továbbra is légzési problémáik lehetnek a késleltetett tüdőfejlődés vagy a nikotin egyéb káros hatásai miatt. Azok a gyermekek, akiknek édesanyja dohányzott a terhesség alatt, különösen érzékenyek az asztmára.

Ha gyermeke passzív dohányzásnak van kitéve, megnő a köhögés a mellkasi megfázás, a hörghurut, a tüdőgyulladás, a fülfertőzések, valamint az asztmás rohamok és a ziháló légzési problémák kockázata.

Tanulási problémák. A terhesség alatti dohányzás élethosszig tartó hatással lehet a baba agyára. A terhes dohányosok gyermekeinél nagyobb a kockázat a tanulási zavarok és a viselkedési problémák terén, és alacsonyabb lehet az IQ szintjük is.

Hogyan lehet leszokni a dohányzásról terhesség alatt?

Minél hamarabb abbahagyod a dohányzást, annál jobb. Alig egy nappal a dohányzás abbahagyása után a baba több oxigént kap. Te is jobban fogod érezni magad.

Tippek a leszokáshoz

 • Kérj tanácsadást! Azok a terhes nők, akik dohányzásról való leszokási tanácsadásban részesülnek, 40 százalékkal nagyobb valószínűséggel hagyják abba, mint mások.
 • Készíts egy tervet! Adj meg kezdő dátumot (amikor eldobod az összes cigidet, öngyújtódat és a hamutartódat), vagyis a leszokás okait és a kiváltó tényezőket.
 • Keress más módszereket a kiváltó okok kezelésére (például stresszlabda szorítása, amikor idegesnek érzed magad, vagy ha vacsora után teázni kezdesz a cigaretta helyett)!
 • Készíts magadnak egészséges rágcsálnivalókat – például bébi sárgarépát vagy zellert!
 • Kérj segítséget szeretteidtől, biztosan támogatni fogják a leszokásodat!
 • Kérj meg másokat, hogy ne dohányozzanak a közeledben vagy a házadban!
 • Ha a vágy rád támad és rá akarsz gyújtani, próbálj tíz mély lélegzetet venni, amíg a vágy el nem múlik!
 • Jutalmazd meg magad az elért mérföldkövekért (például egy hét vagy hónap dohányzás nélkül)! Kényeztesd magad egy finom vacsorával, új könyvvel, masszázzsal vagy manikűrrel!

Ha visszaesel, ne büntesd meg magad, és ne add fel! Nagyon gyakori, hogy a dohányosok többször megpróbálnak leszokni, mielőtt sikerül végleg felhagyniuk ezzel a szokással.

A dohányzásról való leszokás segíti a terhességet

A helyettesítő termékek is tartalmaznak valamennyi nikotint, de ha problémáid adódnak a leszokással, akkor a legalacsonyabb adag könnyebbé teheti ezt, és kevésbé káros, mint a dohányzás. Mielőtt ezek használata mellett döntesz mindenképp beszélj a kezelőorvosoddal!

A dohányzás abbahagyása egy nagy dolog, és nagyon fontos az egészséges magzat számára. Hidd el menni fog, sok kitartást kívánunk! 🙂

A terhesség csupa aggodalommal jár, de ez teljesen normális, hisz minden anya félti a gyermeke egészségét. Ha szeretnél gyakorlatias tanácsokkal és tippekkel felkészülni mi ebben is segítünk!

Dohányzás a terhesség alatt?

Vélemény, hozzászólás?

Scroll to top