Babaelsősegély tanfolyam – gyerekek, balesetek, jobb felkészülni!

Babaelsősegély tanfolyam - gyerekek, balesetek, jobb felkészülni!

Ezen a tanfolyamon a babákat érintő veszélyekkel, balesetekkel, megelőzéssel, felkészüléssel és elsősegély technikákkal foglalkozunk. 2 órán keresztül arra készítünk fel, hogy hogyan tudod biztonságban tudni gyermeked. Előadónk Zombori Judit Katalin Adjunktus a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán, Egykori Védőnő, Pszichológus, Tanácsadó, Tréningvezető.

Jó felkészülést kívánunk! 🙂

Gyerekek, balesetek

 • Gyakorlás, tanulás – 00:00-10:00 perc között
 • Égési sérülés – 10:01-14:05
 • Etetés, etetőszék – 14:06-17:23
 • Idegentest – 17:24-22:19
 • Kis vegyész, avagy tisztítószerek a háztartásban – 22:20-24:56
 • Kés, villa, olló…- 24:57-26:08
 • Víz, medence, szökőkút – 26:09-28:50
 
 • Végtagtörés – 00:00-02:46
 • Játszótér – 02:47-04:28
 • Áramütés – 04:29-06:31
 • Gyógyszermérgezés – 06:32-08:58
 • Házi kedvenc és a harapás, karmolás – 08:59-12:04
 • Félrenyelés, fuldoklás – 12:05-15:09
 • Közlekedési szabályok, kresz – 15:10-17:44
 

Elsősegély

Oltások

Kötelező oltások listája

Magyarországon a következő oltási rend van érvényben 2019. augusztus 2-tól:

Telefonon húzd oldalra a táblázatot!

Kor Oltás Leírás
0-4 hetes
BCG (szülészeti intézményben) – tuberkulózis/tüdőgümőkór elleni oltás
A BCG (Bacillus Calmette-Guérin) elleni oltást 6 hetes korukig adjuk az újszülötteknek, a felkar bőrébe. A védőoltás a gyerekkori tuberkulózis (tbc, tüdőgümőkór) ellen nyújt védettséget. Az oltás helyén átmeneti duzzanat, bőrpír léphet fel. Néha gennyes váladék ürül az oltás helyéről.
2 hónapos
DPTa-IPV-HiB+PCV13 – diftéria, szamárköhögés, tetanusz, gyermekbénulás oltóanyag
A DTPa – IPV a torokgyík, a szamárköhögés, a tetanusz és a járványos gyermekbénulás elleni sorozat oltás. Az oltóanyag beadására 2, 4, 6, majd 18 hónapos korban kerül sor. Az emlékeztető oltásokat 6 és 11 éves korban adjuk be. A dTap a 11 éves korban beadandó emlékeztető oltást jelöli. IPV – járványos gyermekbénulás oltás, időszakosan-kampányszerűen. HiB = Haemophilus influenzae B elleni oltóanyag.A HiB oltás a Haemophilus influenzae nevű baktérium b típusa ellen nyújt védelmet. Ez elsősorban kisgyermekeknél okoz agyhártyagyulladást és más gyulladásos megbetegedéseket. A védőoltás kombinált oltóanyagban érhető el. PCV13 (Prevenar) = konjugált Pneumococcus vakcina. Legfőképp az 5 év alatti gyermekekre, különösen a csecsemőkre veszélyes a Pneumococcus baktérium, mely többek között tüdő-, középfül- és agyhártyagyulladást okozhat. A vakcinát 2, 4 és 12 hónapos korban adjuk a kicsiknek.
3 hónapos
DPTa-IPV-HiB
4 hónapos
DPTa-IPV-HiB+PCV13
12 hónapos
PCV13
13 hónapos
Bárányhimlő ellen
Bárányhimlő (Varicella) =  A bárányhimlő elleni oltás jelentősen csökkenti a fertőzés esélyét, megbetegedés esetén a betegség enyhébb lefolyású lesz, a súlyos szövődmények (például tüdőgyulladás és a bőr bakteriális felülfertőződését) kialakulásának esélye kicsi. A vakcina 12 hónapos kortól adható.
15 hónapos
MMR
MMR = mumpsz, kanyaró, rubeola. Az MMR a kanyaró, a mumpsz és a rubeola/rózsahimlő elleni vakcina, melyet 15 hónaposan kapják meg a csecsemők. A védőoltás élő, gyengített vírusokat tartalmaz. Tizenegy éves korban az oltást meg kell ismételni. Ritkán jelentkezik mellékhatás (bőrkiütés, orrfolyás, hőemelkedés), melyek pár nap alatt elmúlnak.
16 hónapos
Bárányhimlő ellen
18 hónapos
DPTa-IPV-HiB
6 éves
DPTa-IPV
11 éves
MMR, dTap
12 éves
Hepatitis B

Ajánlott oltások listája

A kötelező védőoltások mellett a választható oltások beadatását is javasolják az orvosok. Ezek egy részét a kötelező oltásokhoz hasonlóan oltási rend szerint adják, illetve vannak szezonális vakcinák is (például influenza elleni oltás).

Telefonon húzd oldalra a táblázatot!

Kor Oltás Leírás
6 hetes
Meningococcus ACWY
Meningococcus B, Meningococcus C, Meningococcus ACWY = Egy nagyon komoly betegség, a Neisseria meningitidis baktérium okozta agyhártyagyulladás ellen nyújtanak védelmet. 6 hetes kortól elérhető a kombinált (ACWY) oltás, 2 hónapnál idősebbek számára a „B” és „C” törzs elleni vakcina áll rendelkezésre. A vakcina 38 fok feletti lázat okozhat csecsemőknél, mely általában egy nap alatt elmúlik. Gyermekeknél és felnőtteknél a leggyakoribb mellékhatások a beadás környékén tapasztalt érzékenység és fejfájás.
2-4 hónapos
Rotavírus
Rotavírus = A rotavírus kifejezetten súlyos, hasmenéssel és hányással járó gyomor-bélrendszeri fertőzést okozhat, mely gyakran vezet kiszáradáshoz. A kisgyermekek többsége 5 éves koráig megfertőződik. A rotavírus elleni vakcinát 2-4 hónapos korban ajánlott beadatni. Az oltás szájon át adható be.
2 hónapos
Meningococcus B, Meningococcus C
6 hónapos
Influenza
12 hónapos
Kullancs-encephalitis, Hepatitis A
Kullancs-encephalitis = A kullancs-encephalitis (agyvelőgyulladás) vírus okozta megbetegedés, melyre jelenleg oki kezelés nem érhető el. Súlyos esetben izombénulással járhat, így a védőoltás felvétele ajánlott. Az első oltást követően egy hónap elteltével kell a második védőoltást beadatni, majd egy ismétlő adagot 12 hónap múlva. A védettség fenntartása 3-5 évenként beadott emlékeztető oltással biztosítható. Hepatitis A = A Hepatitis A oltás egy éves kor felett adható. Ajánljuk Ázsiába, Afrikába, Dél-Amerikába történő utazás esetén. Magyarországon a kockázati csoportnak ajánlott (pl.: dializált betegek, vérkészítményt rendszeresen kapó betegek).
9 éves
HPV (16, 18), HPV (6, 11, 16, 18)
HPV (Human Papilloma vírus) = Több mint 100 féle human papilloma vírus létezik, az emberi megbetegedést okozók 90 százalékáért a HPV 16-os és 18-as típusa felelős, míg a nemi szemölcsöket leggyakrabban a 6-os és 11-es típusok okozzák. A kétkomponensű védőoltás a 16-os és 18-as típus, míg a négykomponensű az említett négy törzs ellen véd. A HPV különböző típusai az összes daganatos megbetegedés 5 százalékáért, míg a méhnyakrák majdnem 100%-ért tehetők felelőssé. A vakcina fiúknak és lányoknak 12 éves kortól ajánlott.

Kimaradt valami?

Azon kívül, hogy folyamatosan gőzerővel dolgozunk az újabb tanfolyamok kidolgozásán, a meglévő tanfolyamokat is folyamatosan frissítjük a visszajelzések alapján! Ha van gondolatod a tanfolyammal kapcsolatban, vagy kérdésed lenne, ne habozz, írj nekünk! 

Scroll to top