biztonsági öv terhesen epelus.hu

Biztonságos a biztonsági öv használata a várandósság alatt?

A biztonsági öv használata feltétlenül fontos annak érdekében, hogy biztonságban legyetek az utakon a magzatoddal. 😊

 

Ha terhesség ideje alatt úgy érzed, hogy émelyegsz, hányingered van, esetleg kimerültnek, vagy fizikailag fáradtnak érzed magad, ajánlatos, ha valaki más vezet helyetted. Az a legbiztonságosabb, ha állapotosan is úgy vezetsz, hogy közben kényelmesen érzed magad a volán mögött, és biztonságosan eléred a jármű kezelő szerveit.

Kutatások többször is kimutatták, hogy a legjobb módja annak, hogy megvédd a növekvő babát, ha megvéded magadat is a megfelelően elhelyezett biztonsági övvel minden alkalommal, amikor autóban utazol.

Annak érdekében, hogy elkerülhesd azt, hogy sérülést szenvedjetek, a biztonsági övet megfelelően kell rögzíteni. A biztonsági övnek hárompontos biztonsági övnek kell lennie (ez azt jelenti, hogy övvel és vállpánttal kell rendelkeznie).

Rögzítsd az övet a hasad alá, alacsonyan és szorosan a csípőcsonton. Soha ne hord az övet a hasadon vagy felette. A baleset során az öv hirtelen megfeszülhet és ilyen helyzetben a méhlepény leválását okozhatja a méhből, vagy egyéb sérüléseket okozhat.

Ha télikabátot vagy nehéz pulóvert viselsz, amely miatt a biztonsági öv felcsúszik a hasadra, akkor vedd le a felsőruházatodat. Az autóban úgyis van lehetőséged fűteni.

Mindig használd a vállszíjat is, amelynek szorosan illeszkednie kell a melleid közé és a hasad oldalára. Ha a vállöv piszkálja a nyakadat, helyezd át az ülést vagy az övet, hogy jobban és kényelmesebben tudjon illeszkedni. Ne helyezd a vállszíjat a hónaljad alá vagy a hátad mögé.

epelus.hu_biztonságos vezetés terhesen
Forrás: https://www.volvocars.com/

“Az átlós szakasznak a váll felett, majd a mellek között kell áthaladnia egészen a has oldaláig.

Az ölrésznek simán kell feküdnie a combok felett és a lehető legalacsonyabban a has alatt. Soha nem szabad hagyni, hogy az öv feljebb csússzon. Szüntesse meg a biztonsági öv lazaságát és ügyeljen arra, hogy a testhez legközelebb helyezkedjen el. Továbbá, ellenőrizze, hogy nincsenek-e rajta csavarodások.” (Forrás: volvocars)

Jelenleg lehet kapni biztonsági öv pozicionáló eszközöket, biztonsági öv terelőket, bár praktikusnak tűnnek, ezek használatát mégsem javasoljuk. Ezen eszközökre nincsenek biztonsági előírások, és a biztonsági öv áthelyezésével vagy azzal, ahogy az öv működik ebben a megváltozott pozícióban, egy esetleges ütközés esetén még veszélyesebb helyzetbe kerülhetünk.

A légzsákok további védelmet nyújtanak, azonban nem helyettesítik a biztonsági öv használatának szükségességét. (Valójában a légzsák veszélyes lehet, ha kinyílik, és nem vagy biztonságosan becsatolva.)

Vezetés közben úgy állítsd be az első ülést, hogy az a lehető legtávolabb legyen a kormánytól és a műszerfaltól, de azért még kényelmesen elérd a pedálokat. Ha a kormánykerék állítható, irányítsd felfelé és távol a hasadtól. Így a légzsák a mellkasod felé fog kinyílni, nem a pocakod felé.

Akár terhes valaki, akár nem, a legbiztonságosabb hely utasként a hátsó ülésen ülni.

Ha autóbalesetet szenvedsz – akár egy kisebbet is – a baleset után a lehető leghamarabb keresd fel az orvosodat. Bár jól érezheted magad, fontos megbizonyosodni arról, hogy Te és gyermeked is sértetlen legyen.

Mit szabad és mit nem a várandósság alatt? Milyen ételeket kerülj? Mik azok, amik segítenek a terhesség alatt? Ha szeretnél felkészülni az előtted álló feladatokra és teendőkre, a szülés folyamatára, annak nehézségeire, szépségeire, akkor ajánljuk figyelmedbe a Teendők A Várandósság Alatt, Felkészülés A Szülésre” online tanfolyamunkat! Segítségével megértheted a terhesség folyamatát és az elkövetkező hónapok történéseit.

Forrás:

https://www.babycenter.com/pregnancy/health-and-safety/is-it-safe-to-use-a-seat-belt-during-pregnancy_7239

ACOG. 2016. Car safety for pregnant women, babies, and children. FAQ. http://www.acog.org/Patients/FAQs/Car-Safety-for-Pregnant-Women-Babies-and-Children [Accessed June 2016]

Draheim, TE, et al. 2015. Seatbelt safety in pregnancy: the beliefs and knowledge of pregnant women. BJOG 0 An International Journal of Obstetrics and Gynaecology; 373. http://espace.library.uq.edu.au/view/UQ:366656 [Accessed June 2016]

Vladutiu CJ, et al. 2013. Adverse pregnancy outcomes following motor vehicle crashes among pregnant drivers. American Journal of Preventive Medicine. 45 (5). http://www.ajpmonline.org/article/S0749-3797(13)00447-9/abstract [Accessed June 2016]

Vladutiu, CJ, et al. 2011. Motor vehicle safety during pregnancy. American Journal of Lifestyle Medicine. November/December, 2011. http://ajl.sagepub.com/content/early/2011/10/13/1olvocars.com/559827611421304 [Accessed June 2016]

https://www.volvocars.com/hu/support/manuals/v60/2020w17/biztonsag/biztonsag/biztonsag-terhesseg-alatt?fbclid=IwAR1z0umJrdUy9L81TE36tVUWgvS02vXPUn6SbEtflzUiL3iG86sZeT1HCu8

Szólj hozzá

Bevásárlókosár
Tetejére görgetés