Mi alapján válassz pelenkát?​ – Milyen pelenkát válasszak?

epelus_hogyanválassz-pelenkát - epelus.hu

Hogyan válasszunk pelenkát?

A kisbabák életében az egyik legnélkülözhetetlenebb eszköz a megfelelő pelenka. Cikkünkkel segítünk kiválasztani a legpraktikusabb pelenkát gyermeked számára.

A következő szempontokat szokták a legtöbben szem előtt tartani, amikor pelenkát választanak:

  • Méret (A megfelelő illeszkedés miatt)
  • Ár
  • Nedvszívó képesség
  • Megfelelő tépőzár
  • Gumírozás
  • Minőség

Komfort
Minden típusnál érdemes megfigyelni a pelenka agyagát, hogy az a lehető legkényelmesebb legyen a kisbabánknak, és figyeljük meg, hogy nem lép -e fel bármilyen allergiás reakció, hisz a kicsik bőre rendkívül érzékeny.

A pelenka nedvszívó képessége
A legfontosabb szempont, amikor pelenkát választunk, hogy az megfelelő nedvszívó képességgel rendelkezzen, hogy a baba bőre mindig szárazon maradjon. Így elkerülhetjük a picik popsiján megjelenő kiütéseket.

A pelenka mérete

A pelenkák úgy kerülnek kialakításra, hogy az igazodjon a kicsik bőréhez. Ezeket a méreteket megtalálhatjuk a pelenka csomagolásán.

Amikor a gyermek elkezd már aktívan mozogni, kúszni, illetve mászni érdemes az ehhez megfelelő aktív babákra kialakított típusokat választani. 
Születés előtt érdemes figyelembe venni a magzat súlyát, hisz előfordulhat, hogy egyes újszülöttek nagyobbak, mint a pelenka méretezésénél kialakított újszülött méret.

A pelenkák típusai
A típusokat tekintve a legelterjedtebb változat az egyszer használatos eldobható pelenka, de léteznek olyan pelenkák, amelyeket akár többször is lehet használni. Ilyen a vízálló pelenka, amelyet legtöbbször strandolás alkalmával érdemes használni.
Az újszülötteknél praktikus választás lehet a nadrágpelenka választása egészen addig, amíg el nem kezd aktívan izegni-mozogni. Ilyenkor érdemes bugyipelenkára váltani, amely jóval kényelmesebb lehet egy izgő-mozgó gyermek számára.
Továbbá a piacon megtalálhatóak már az éjszakai leszoktató pelenkák különböző változatai is.

Tépőzár és gumírozás
Fontos szempont a megfelelő tépőzár, legyen hosszú és jól ragadó, nehogy szétcsússzon a pelenka a babán. Továbbá, a helyes rögzítés komfortosabb viseletet biztosít a babának.
A bugyipelenka esetén nincsen tépőzár, hiszen úgy néz ki mint egy kis bugyi, amit csak rá kell adni a babára. Ezeket cserélésnél nem kell lehúzni, egyszerűen csak az oldalán elszakítjuk és máris rátehetjük a tiszta darabot.
Mivel alkat kérdése, hogy a baba combja vagy a dereka mennyire vastag vagy épp vékony, fontos, hogy olyan pelenkát válasszunk, amely kellően gumírozott és ne vágja be esetleg az amúgy is érzékeny bőrét, vagy éppen megakadályozza a szivárgást.

A babák nagyon gyorsan nőnek az első pár évben. Vegyük figyelembe, milyen tempóban nő a baba a kezdeti időszakban, és ennek megfelelően vásároljunk a méretekből. Általában elmondható, hogy a kisbabák első évében körülbelül 3,000 darab pelenkára lesz szükségünk!

Mi alapján válassz pelenkát?​ – Milyen pelenkát válasszak?

Vélemény, hozzászólás?

Scroll to top