napi rutin epelus.hu

Miért fontos a babáknál a napirend kialakítása?

Mindennapjaink tele vannak rutin feladatokkal, amelyek megkönnyítik az életünket. Nem csak nekünk, felnőtteknek fontos, de a kicsiknek is, hogy kialakított napirendjük legyen. Biztonságot ad nekik, ha tudják melyik tevékenység után mire számíthatnak.

Bemutatjuk a három fő okát annak, hogy miért is fontos a megszokott étkezési idő, a szundi idő, a játékidő és a lefekvés idejének betartása.

  1. A rutin a csecsemőknek és a kisgyermekeknek a biztonság és a stabilitás érzetét adja.

A rutin segít a csecsemőknek és a kisgyermekeknek abban, hogy biztonságban érezzék magukat a környezetükben. A kisgyermekek megértik a mindennapi eseményeket, megtanulják azok sorrendjét, tudják, hogy mit várnak el tőlük, a rutin kiszámíthatóbbá teszi a környezetüket.

  1. A rutinok befolyásolják a csecsemők és a kisgyermekek társadalmi, érzelmi és kognitív fejlődését.

A rutin kiszámíthatóvá teszi a napokat, idővel megszokja a kisgyermek, így csökkenthetjük azokat a viselkedéseket, melyek a kihívás, és a kiszámíthatatlanság okán törnek elő gyermekünkből (dühroham, ütés, harapás stb.). Emellett, sokkal hatékonyabban tudnak beilleszkedni a társaik közé, hiszen a rutin kialakításával rendszert adunk az életüknek.

  1. A mindennapi rutinok használhatók tanítható pillanatokként.

Ezek a rutinok során a gyermekek tanulnak. Megtanulják például a kezük megmosásának fontosságát étkezés előtt vagy a fogmosás fontosságát. Ezek a megszokott feladatok abban is segítenek, hogy fejlődjenek a kommunikációs képességeik.

A változások és a napi rutin betartásának megszokása a gyermekek számára is megterhelő lehet, de ez idővel elmúlik és könnyedén veszi az akadályokat.

A napi rutin kialakítása kényelmet és következetességet jelent a gyermek életében.
Ha szeretnél többet megtudni a napi rutin kialakításának fontosságáról nézd meg előadásunkat a nyugodt bölcsibe szoktatásról, ahol hasznos tanácsokkal látunk el. 👇

Szólj hozzá

Bevásárlókosár
Tetejére görgetés