5 tipp az újszülöttek gondozásához

ujszülött-gondozás - epelus.hu

5 tipp az újszülöttek gondozásához

A baba gondozása minden bizonnyal az egyik legfontosabb dolog, amivel foglalkoznia kell az újdonsült szülőknek. Sok dolgot figyelembe kell venni annak érdekében, hogy a csecsemő minden figyelmet megkapjon.

  

1. A csecsemő megfelelő táplálkozása

Meg kell győződnünk arról, hogy megfelelő- e a kicsi táplálkozása a korához képest. Annak eldöntése, hogy a babát szoptatással vagy bébiétellel etetjük, nagymértékben függ a szülők személyes döntésétől és attól, hogy az orvos mit javasol. Kimutatták azonban, hogy az újszülöttek táplálásának legjobb módja még mindig a szoptatás. A szoptatással rengeteg előny érhető el. Egyes orvosi tanulmányok megállapították, hogy a szoptatott csecsemőknek az élet későbbi szakaszaiban kevésbé van túlérzékenységük, mint azoknál, akiket csupán bébiétellel tápláltak. Ez főleg azért van, mert az anyatej köztudottan természetes enzimeket és antitesteket tartalmaz, amelyek hozzájárulhatnak a baba immunrendszerének megerősödéséhez.

2. Az alvási ciklus megfigyelése

Az alvás kulcsfontosságú a csecsemők számára, mert közvetlen hatással van a gyermek szellemi és fizikai növekedésére. Az újszülött csecsemők napi 17 és 18 órát alszanak. A szülőknek fel kell készülniük, hogy a csecsemők alvási ciklusa meglehetősen rendszertelen lehet. Néhány hétig a baba alvási ideje csak 30 perc es 3 óra között alakulhat. A 6. hétre javulhat a helyzet, és kialakíthatunk egy alvás rutint a kisbabánkkal. Ha az újszülött álmos sírhat vagy dörzsölheti a szemét, ez annak a jele hogy ideje elaltatni. Ha a baba nem alszik sokat éjszaka, érdemes olyankor a szülőnek is kicsit lepihenni, amikor a baba napközben alszik.

3. Az újszülött fürdetése

Az újszülött babákat nem kell napi szinten fürdetni. Heti kétszer-háromszor megfürdetni őket elég. Eleinte a babákat csak „szivacsos fürdetéssel” mosdassuk a köldökzsinór miatt. A csecsemő fürdőkádas fürdetése csak akkor kezdhető meg, ha a baba köldökzsinórja leesett, így elkerülhetjük a különböző fertőzések kialakulását.

4. A baba optimális bőrápolása

 Az újszülötteknek a bőre nagyon sima és finom tapintású. Ezért szükséges, hogy kifejezetten csecsemők számára készült termékeket használjunk. De mielőtt bármilyen baba terméket megvásárolnánk, a legjobb, ha konzultálunk a gyermekorvossal. A legtöbb csecsemőnél időnként kiütések jelentkeznek, és ez teljesen normális. Ha azonban a babát a kiütés látszólag irritálja, vagy láza van, azonnal kérj tanácsot az orvostól.

5. Különféle gyógyszerek használata

Mint bárki más, az újszülött csecsemőknek is néha különleges igényeik vannak, amelyek gondos körültekintést igényelnek. Bizonyos gyógyszerek használatánál fontos, hogy pontosan kövessük a gyerekorvos által javasoltakat. Tisztában kell lennünk azzal, hogyan adhatjuk be az orvos által előírt megfelelő adagot. Néha tanácsos kis adaggal kezdeni, hogy a gyógyszeres kezelés még véletlenül se okozzon káros reakciót.

  

A cikkben szereplő információk csak általános tájékoztatási célokat szolgálnak, és semmiképpen sem helyettesítik az egészségügyi szakemberek által adott tanácsokat.

5 tipp az újszülöttek gondozásához

Vélemény, hozzászólás?

Scroll to top