Az első hét otthon a babával – 11 dolog, amire fel kell készülnöd, és amiről tudnod kell!

Az első hét otthon a babával – 11 dolog, amire fel kell készülnöd, és amiről tudnod kell!

Gratulálok kisbabád születéséhez! Nagyon izgalmas időszak ez mindenki számára.

Készen állsz arra, hogy megtudd, mit tartogat számotokra az első hét otthon a babával?

Az első hét általában a legérzékenyebb időszak, minden megváltozik. Az új családtaggal, egy teljesen új rutint kell kialakítanotok. Lehet, hogy úgy gondolod, mindenre felkészültél, de hidd el, biztosan lesz valami új, amire nem gondoltál, és amit meg kell tanulnod.

epelus_baby - epelus.hu

11 tipp hogyan éld túl az első hetet otthon a babával

 1. Adj időt magadnak az átállásra!

A kórház elhagyása utáni néhány nap lesz számotokra a legfurcsább. Olyan lesz, mintha egy szürreális világban élnél. Fogalmad sincs, mit csinálsz, és ez teljesen normális. Minden bizonytalanságod abban, hogy jól csinálod-e a dolgokat, vagy sem, szintén teljesen normális.

Minden anya átéli ezt, még akkor is, ha nem az első babád.

Hagynod kell magadnak időt az alkalmazkodásra! Hatalmas változás ez, és időbe telik, mire sikerül kialakítanod a rutint, és újra normálisnak érezheted a dolgokat.

Adj időt magadnak!

 1. A hormonjaid teljesen rendben vannak, minden a helyén!

Éppen most szültél, ezért vedd figyelembe, hogy a hormonjaid jelenleg tombolnak. Még az is lehet, hogy néha, a semmiből rád tör a sírás, néha minden ok nélkül, de ez teljesen rendben van, nem veled van baj. Lehet, hogy most túlérzékeny vagy, de ahogy telik az idő és a hormonjaid elkezdenek rendeződni, úgy fogod érezni, hogy újra visszanyered régi önmagad. Vagyis egy kicsit fáradtabb verzióját önmagadnak. 😀

 1. A babád rengeteget fog aludni!

Az első néhány hétben újszülöttednél azt fogod tapasztalni, hogy rengeteget alszik! Ez egy nagyszerű alkalom arra, hogy te is pihenj picit.

Az újszülöttek rengeteget alszanak, mivel sok mindenen mentek keresztül a szülés során és alkalmazkodniuk kell a külvilághoz. A következő néhány hétben viszont látni fogod, hogy az alvás mennyisége valamennyivel lecsökken majd.

 1. Csak annyit tegyél, amennyit tényleg muszáj. A házimunka megvár!

A csecsemővel töltött első héten megtapasztalod majd, hogy az otthoni teendők nem a megszokott módon zajlanak, hiszen lefoglal majd a baba gondozása.

Nagyon fontos, hogy csak olyan dolgokkal foglalkozz, amelyekre azonnal szükséged van, a többi dolog várhat! Senki nem várja el tőled, hogy mindent kézben tarts.

Remélhetőleg eltettél néhány előkészített ételt a fagyasztóba, hogy ne kelljen főznöd! Vedd könnyen a házimunkát, ne érezd úgy, hogy mindennek tipp-toppnak kell lennie. Hagyj magadnak annyi időt, amennyire szükséged van, mielőtt visszatérnél a régi kerékvágásba!

 1. A baba etetése

A babádat rengeteget kell etetned. Mivel a baba gyomra még pici, nem tud annyi ételt befogadni, amire szüksége lenne, emiatt gyakran kell etetned.

Nem számít, hogy a csecsemőt szoptatod vagy palackból táplálod, a lényeg, hogy egyen.

Arra készülj fel, hogy különösen a szülés utáni első héten kell sokat etetned majd!

 1. A pelenka cseréje

Amikor a baba pici, számíthatsz rá, hogy jó néhány pelenkacserére lesz szükség. Az idő múlásával ez csökkenni fog.

A csecsemők első széklete fekete színű lesz, ne ijedj meg ettől. Ez csak valami, amit úgy neveznek meconium. (A magzat béltartalma, mely zöldes színű, hámsejteket, nyákot és epét tartalmaz.)

Ezt követően a baba székletének színe folyamatosan változik, a zöldestől egészen a sárgáig.

Ha szoptatsz, észreveszed majd, hogy a baba széklete pici, magszerű lesz. Ez megint teljesen normális dolog, és egyáltalán nem kell aggódnod.

Van egy jelenség, amire jobb, ha felkészülsz, nem biztos, hogy megtörténik, de elő szokott fordulni az első vagy második héten. Amikor a babád kakil, majd ezután éhes lesz, megeteted, ezután megint kakil, megint megeteted és ez így megy egy megszakíthatatlan, véget nem érő sorozatban, akár 8-10 pelenka cseréig is folytatódhat, de ne aggódj egyszer vége lesz.

Pelenka cseréléshez útmutató! ›› 

 1. Sírás

Mivel újszülött babád még nem tud beszélni, az egyetlen módja a kommunikációnak a sírás.

Az, hogy a baba sír, még nem jelenti azt, hogy valami miatt ideges lenne, vagy valami hatalmas baj van.

Csak a szokásos ellenőrzéseket kell elvégezned, piszkos pelenka? éhes? forró? hideg? stb.

Néhány jel arra utal, hogy a baba éhes, van hogy azonnal tudod, vagy hogy megérzed, de mindenképp szánj időt arra, hogy olvass a jelekből.

 1. A baba fürdetése

A baba első fürdése félelmetes.

Ne érezd úgy, hogy az első héten meg kell fürdetned a babád. A csecsemőknek egyébként sincsen annyi fürdésre szükségük, mint a felnőtteknek.

Heti 2-3 fürdetés az újszülött babáknak bőven elég. Eleinte a babákat csak „szivacsos fürdetéssel” mosdassuk a köldökzsinór miatt. A csecsemő fürdőkádas fürdetését csak akkor kezdjük meg, amikor a baba köldökzsinórja leesett, így elkerülhetjük a különböző fertőzések kialakulását.

 1. A baba öltöztetése

Megértjük, hogy gyönyörű ruhákat szeretnél feladni a babádra, de teljesen felesleges normális ruhákba erőszakolni a kis csöppséget. A babahálóruhák teljesen megfelelnek a célnak.

Hidd el, értékelni fogod az alvóruhát azon a napon, amikor a baba pelenkája egyszer csak felrobban. És hidd el, egyszer meg fog történni!

 1. Az alvási szokások

Úgy tűnik, hogy a csecsemők alvási szokásai kissé mindenütt eltérnek. Lehet, hogy a te babád sokkal jobban fog aludni nappal, mint éjjel, de lehetsz az a szerencsés, akinél ez pont fordítva van.

Nehéz lesz, nem szeretnénk hazudni neked! Valahogy el kell érned, hogy a csecsemőd alvási szokásai megforduljanak, hogy jobban aludjon éjszaka, mint nappal.

Mivel még csak az első hétnél járunk, lehet úgy gondolod, hogy ez nem olyan fontos még, de hidd el, időben el kell kezdeni a jó szokásokat kialakítani.

Az alváshiány nehéz, de vége lesz!

 1. Közös problémák a babával

Sárgaság

A sárgaság teljesen normális dolog, ami a legtöbb csecsemővel megtörténik, ilyenkor a szem és a bőr megsárgulhat. Ezt a magas bilirubinszint (más néven epefesték) okozza.

Általában ártalmatlan, és körülbelül egy hét múlva magától elmúlik. Ha ennél sokkal tovább tart, akkor mindenképp lépj kapcsolatba az orvossal!

A sárgaság általában néhány nappal a szülés után történik, ezért figyelj rá!

Foltok

Ha csecsemőd arcán sok folt jelenik meg, ne ijedj meg, ez normális, egyesek baba pattanásoknak hívják ezeket, vagy hívhatjuk baba tejkiütéseknek is.

Senki sem tudja pontosan, miért alakulnak ki, de ártalmatlanok, és néhány hét múlva maguktól elmúlnak.

Fogyás

Normális, ha a csecsemő fogy az első napokban. Ne ijedj meg ettől!

A baba természetes úton kezd megszabadulni a felesleges folyadéktól a testében. Ha szoptatsz, akkor a colostrum-mal (A kolosztrum vagy előtej a tej egy fajtája, amit az emlősők emlőmirigyei állítanak elő a terhesség késői szakaszában, valamint a szülés utáni néhány órában.)  táplálkozik, nem pedig tejjel, amely nem zsíros, így a fogyás normális.

Amint anyatej jön, a baba vissza kell, hogy nyerje a súlyát. Amennyiben mégsem rendeződik a súlya, mindenképp keresd fel az orvost!

ZÁRÓ GONDOLAT az első hetedre a kisbabáddal

Kisbabád jelenleg nagyon pici és tudjuk, hogy aggódsz miatta, aggódsz, hogy mindent jól csinálsz -e, és ez teljesen normális!

Ne feledd, hogy a babád nem annyira törékeny, mint ahogy azt gondolod!

Adj magadnak egy kis időt, nem kell mindennek tökéletesnek lennie! Szuper anya vagy!

Az első hét otthon a babával – 11 dolog, amire fel kell készülnöd, és amiről tudnod kell!

Vélemény, hozzászólás?

Scroll to top