epelus.hu szülői túlféltés

Túlféltés, vagy csak felelősségteljes szülői magatartás?

Természetes, hogy minden szülő azt szeretné, hogy gyermeke jól érezze magát és boldog legyen.

Tanulmányok kimutatták, ha egy gyermek magabiztos, akkor kevesebbet szorong, növekszik az iskolai teljesítménye, fokozódik az ellenálló képessége és egészségesebb kapcsolatokat tud kiépíteni.Ha a gyermekeket védőburokban tartjuk, valóban rengeteg szorongástól kímélhetjük meg, de ha elszigeteljük őket a kihívásoktól, megakasztjuk a fejlődésüket. 

A szülői lét nem egyszerű, de mindenképp azt kell szem előtt tartani, hogy a gyermekeinknek megfelelő útmutatást nyújtsunk az elkövetkezendő életében, nem pedig, hogy minden apróságtól megóvjuk. 

Engedd meg gyermekeidnek, hogy megtapasztalják az életet, még akkor is, ha félelmetes elengedni a kezüket. Ezzel megadod nekik a lehetőséget, hogy bizalmat szerezzenek abban a képességükben, hogy meg tudnak birkózni az élet nehézségeivel.

Azt gondolhatod, hogy a házimunka megterheli a gyermekeket és csak stresszesebbek lesznek tőle, pedig a ház körüli teendők segítenek, hogy felelősségteljesebb felnőttekké váljanak.

A gyermek életkorának megfelelő feladatok elvégzése segíti őt abban, hogy megtapasztalja az önállóságot. Tehát függetlenül attól, hogy azt mondod a gyermekednek, hogy segítsen a mosásban, vagy vigye ki a szemetet, a felelősség lehetőséget kínál a gyereknek arra, hogy képesnek és kompetensnek lássa magát.

Nehéz nézni, ha a gyerek kudarcot vall valamiben, ilyenkor sok szülő már a kezdetek kezdetén tilt bizonyos dolgokat. Ha azonban megakadályozzuk őket abban, hogy hibát kövessenek el, elvesszük tőlük a lehetőséget, hogy megtanuljanak talpra állni, javítani.
Hisz ne felejtsük el, hogy a hibák az élet legnagyobb tanítói lehetnek. Mindegyik lehetőséget kínál számukra, hogy felépítsék azt a mentális erőt, amelyre a jobb teljesítmény érdekében a következő alkalommal szükség van.

Ösztönből szeretnénk felvidítani a gyerekeket, amikor szomorúak, vagy megnyugtatni őket, amikor mérgesek. Nyugodtan tedd ezt, hiszen Te vagy a biztos pont az életében, a biztonságot jelented számára. De a túlféltéssel, állandó szabályozással és korlátozással csak megfosztod az önállósságától, nem fog megfelelően fejlődni sem az érzelmi intelligenciája, sem az önértékelése. Segíts a gyereknek megérteni azt, hogy mi váltja ki érzelmeit, és taníts meg őt arra, hogyan szabályozhatja az érzéseit. 

Azok a gyerekek, akik elismerik az életben hozott döntéseiket, magabiztosabban érzik magukat abban, hogy jobb jövőt teremthetnek maguknak.

Minden szülőnek a legnagyobb kincse a saját gyermeke és anyukaként természetes, ha egy egészséges aggódás van bennük. Ha te is aggódsz kisbabád egészségéért és szeretnél felkészülni a váratlan és veszélyes helyzetekre, balesetekre, szeretnéd megérteni, hogyan tudod úgy védeni a gyermeked, hogy közben az önállóságát és egy kis teret is hagysz neki, akkor készülj fel velünk, az Online Babaelsősegély Tanfolyamunk segítségével!

babaelsősegély tanfolyam online korlátlan

Online tanfolyam

Online Babaelsősegély tanfolyam – gyerekek, balesetek… jobb felkészülni!

Jelenlegi és leendő szülőknek ajánljuk a tanfolyamot, így felkészülhetnek a babákkal járó balesetekre, azok megelőzésére vagy, ha bekövetkezett a baj, akkor a teendőkre.

Bevásárlókosár
Scroll to Top