epelus.hu blog_7tipp

7 tipp, hogy a nyaralás vízpart mellett is biztonságos legyen a babával!

A vízpart mellett a legjobb átvészelni a meleg, nyári napokat. Van, aki a medencére esküszik, van, aki strandra jár és van, aki vízparti nyaralást szervez. Amikor baba vagy kisgyermek is van a családban, nekünk szülőknek bizony jobban résen kell lennünk, hiszen már nem csak magunkért felelünk!

Hogyan vigyázzunk a babára? Mire kell odafigyelnünk, hogy biztonságban tudjuk? De mitől is kell egyáltalán megvédenünk?

Például a naptól, a víztől vagy mondjuk a fulladástól.

 A gyereknél a második leggyakoribb elhalálozási ok a vízbe fulladás. Ez megtörténhet a kádban fürdetés közben, tóparton, strandon, vagy otthon a medencében is. Ezért is nagyon fontos, hogy víz közelében mindig fokozott odafigyeléssel tartózkodjunk és mindig legyünk felkészültek.

Az ember azt hinné, hogy a gyerekek vízbe fulladásának oka, hogy a szüleik nincsenek jelen vagy épp nem figyelnek oda rájuk. Az igazság viszont valójában az, hogy a legtöbb esetben a szülő ilyenkor 30 méteren belül van, csak éppen egy pillanatra vonta el valami vagy valaki a figyelmét.

A legtöbb vízi baleset a felelőtlenség és a figyelmetlenség miatt következik be. Azt, hogy számos esetben nem lett komolyabb baj, például fulladás, legtöbbször csak a helyszínen lévő képzett szakembereknek, vízimentőknek vagy felkészült szülőknek köszönhető.

De ne aggódj! 

Hoztunk néhány nagyon hasznos tanácsot, amivel elkerülheted a komolyabb veszélyeket és ennek köszönhetően nyugodtan élvezhetitek a fürdőzést.

Úszásoktatás

Még nagyon fiatal gyerekek számára is rendelkezésre állnak úszásoktatások. Minél hamarabb regisztráld be gyermekedet.
1 éves kortól már beírathatod gyermekedet úszásoktatásra, amelyeket képzett oktatók tartanak. A gyermekek különböző korban máshogy fejlődnek, ezért kérdezd meg kezelőorvosod, hogy készen áll -e a gyermek az indulásra.Manapság sok oktató olyan biztonsági taktikákat tanít, mint a vízbe ugrás biztonságosabb módja vagy hogy, hogyan menthet meg másokat a fulladástól anélkül, hogy veszélybe sodorná magát.

A megfelelő ruházat

A kisgyermekek és a csecsemők nagyon érzékeny bőrűek; ezért is a tengerparton mindig védeni kell őket a káros napsugaraktól. Manapság sok cég készít UV védő ruházatot, amelyet kifejezetten a partra terveztek. Ezek az öltözetek kellő biztonságban tartják a baba bőrét.

A vízicipők használata is nagyon praktikus megoldás, hiszen a gyerekek a homokban való játszadozás során nyugodtan viselhetik. A homok nagyon felforrósodhat, a kagylók elvághatják a kis lábukat, vagy akár a különböző állatok csípésétől is megóvja őket.

Ami különösen fontos, hogy a gyerekek mindig viseljenek sapkát! Az ő fejük még nagyon érzékeny és nagyon gyorsan meg tud égni.

Azoknál a gyermekeknél, akik már elég idősek a járáshoz, fontos, hogy mindig hordjanak úszógumit, vagy karúszót, mert pillanatok alatt maguktól is megindulhatnak a víz felé.

Egy másik remek ötlet, hogy a gyerekeket rendkívül élénk színekbe öltöztessük. Lehet, hogy egy szempillantás alatt eltűnnek a szemünk előtt, de az élénk ruházatnak hála könnyebbek felismerhetőek lesznek.

Mentőmellény használata

A mentőmellények fokozott védelmet nyújtanak a fulladásos balesetek ellen, és a legtöbb ország meg is követeli, hogy a gyerekek mindig viseljék őket, amikor hajón tartózkodnak függetlenül attól, hogy tudnak-e úszni vagy sem. Fontos, hogy ha bármilyen vízi sporton részt veszünk gyerekekkel (pl. kajak, vízibicikli, kenu, vitorlás, sup, motorcsónak) mindig adjuk rájuk a mellényt!

A napvédő

6 hónaposnál fiatalabb csecsemők még nem viselhetnek fényvédőt, ezért teljesen távol kell tartani őket a Naptól. Az idősebb csecsemőknek és kisgyermekeknek mindig teljes spektrumú fényvédőt kell viselniük, amelynek SPF értéke 30 vagy annál magasabb.

Mielőtt új fényvédőt alkalmaznál, teszteld kis bőrfelületen, hogy megbizonyosodj arról, hogy nem lép fel allergiás reakció!

Strand feltételek

A vízimentőknek mindig szolgálatban kell lenniük, amíg a strandon fürdőznek az emberek. Annak ellenére, hogy teljes mértékben bízunk a felügyeleti képességeinkben, csak egy másodpercbe telik, amíg a gyermek eltéved, vagy beleesik a vízbe. Ezért is jó, ha már előre tudod hol találod meg a vízi mentőt a nyaralásod alatt.

A strand egy nyílt terület, a homok és a víz visszaveri a napfényt. A gyermekeknek lehetőleg az árnyékban kell lenniük, éppen ezért nagyon hasznos kellék ilyenkor a napernyő vagy a sátor.

A víz

Vigyél magaddal sok friss vizet és egy hűtőládát, amely tele van egészséges ételekkel, például gyümölcsökkel és zöldségekkel. A víz nem csak hidratálja a melegben a gyerekeket játék közben, hanem kiválóan alkalmas a homokos kezek és lábak leöblítésére.

+ egy tipp: A kukoricakeményítő is segítségedre lehet! 😄

A kukoricakeményítő kiválóan alkalmas a makacs nedves homok eltávolítására. Egyszerűen kukoricakeményítőt szórunk a baba ragadós, homokos bőrére. Az elnyelni a nedvességet, ennek hatására könnyebben letudjuk porolni a gyerekről a szennyeződéseket. 

Etetés a parton

Ha szoptatsz még, az könnyen megoldható a tengerparton. Csak találj olyan védett helyet, ahol a széllökés és a homok nem zavarhatja a baba táplálását.

Ha tápszerrel eteted a kisbabádat, akkor vegyél kész dobozos tápszert, mert akkor közvetlenül a dobozból megtudod a kicsit etetni.

Ha már szilárd étellel táplálod, akkor a legnagyobb kihívást a homok okozhatja,
Ülj le vele egy nagy szőnyegre valahol egy védett helyen, és adja oda neki valamit a kezébe, hogy amíg eszik elfoglalja magát vele, de az ételt ne, hisz azt könnyen kiboríthatja. Természetesen a kézmosásról se feledkezzünk meg ilyenkor! 😊

Ha szülőként felkészülsz a váratlan helyzetekre, akkor nagyon kicsi az esélye annak, hogy komolyabb baj történjen. Felkészülten te is kikapcsolódhatsz és jól érezheted magad, hiszen te is azért indulsz el nyaralni, hogy ki tud pihenni a fáradalmaidat.

További hasznos tanácsokért pedig vegyél részt online babaelsősegély tanfolyamunkon! Készülj fel velünk a váratlan helyzetekre, hiszen mindig történik valami! 😊

babaelsősegély tanfolyam online korlátlan

Online tanfolyam

Online Babaelsősegély tanfolyam – gyerekek, balesetek… jobb felkészülni!

Jelenlegi és leendő szülőknek ajánljuk a tanfolyamot, így felkészülhetnek a babákkal járó balesetekre, azok megelőzésére vagy, ha bekövetkezett a baj, akkor a teendőkre.

Bevásárlókosár
Scroll to Top