Szétnyílt hasizom a terhesség után

A szétnyílt hasizom, vagyis a „hatos” izmok részleges vagy teljes elválasztódása sajnos nagyon gyakori a terhesség alatt és után. Ennek oka, hogy a méh kinyújtja a hasi izmokat, ahogy növekedik a baba. Egy tanulmány alapján a terhes nők 60% küzd ezzel a problémával. Leggyakrabban a terhesség alatt és a szülés után tapasztalható.

 

Milyen tünetei vannak a szétnyílt hasizomnak?

A leggyakoribb tünete a hason megjelenő dudor, különösen, ha megerőlteted a hasizmaid. További tünetek a következők:

 • derékfájás
 • rossz testtartás
 • székrekedés
 • puffadás

Terhesség alatt előfordulhat, hogy nincsenek észrevehető tünetei, mivel a hasizmok elválnak. De a második vagy a harmadik trimeszterben dudor vagy alakulhat ki a hason. A köldök felett és alatt jelenhet meg. Ez akkor lehet a legszembetűnőbb, amikor a hasizmaid megerőltetésével próbálsz állni, ülni vagy feküdni.

Ha bármilyen szélsőséges hasi, hát- vagy kismedencei fájdalmat tapasztalsz, azonnal keresd fel az orvosod.

A szétnyílt hasizom miatt szülés után, annak ellenére, hogy már nem vagy terhes, úgy tűnhet, mintha még mindig az lennél.

Így ellenőrizheted magad szülés után:

 1. Feküdj a hátadon, lábak hajlítva, a lábak laposan a padlón.
 2. Emeld fel kissé a vállad a padlóról, egyik kezeddel támasztva a fejed, és nézz le a hasadra.
 3. Mozgasd a másik kezed a hasad fölött és alatt, végig a középvonalbeli izmok irányában. Nézd meg, hogy befér -e az ujjad az izmok közötti résekbe.
 4. Ha hézagot vagy egy-két ujjnyi hosszúságú elválasztást érzel, akkor valószínűleg neked is szétnyílt a hasizmod a terhesség alatt. Néhány héttel a szülés után a rés csökkenni kezd, ahogy az izmok visszanyerik erejüket.

 

Itt találsz videós segítséget a szétnyílt hasizom kitapintásához: 

Szétnyílt hasizom regeneráció – videós edzésterv

 

Mitől alakul ki a szétnyílt hasizom?

A túlzott belső hasi nyomás szétnyílt hasizmot okoz. Terhesség alatt a hasizmok és a kötőszövetek kinyújtódnak a táguló méhből. De szülés közben a nyomás hatására is kialakulhat ez az eldeformálódás.
Az újszülöttek néha szétnyílt hasizommal születnek, különösen, ha koraszülöttek. Ennek oka, hogy hasizmaik nincsenek teljesen kifejlődve és összekapcsolódva. Az állapot általában idővel korrigálja magát.

 

Hogyan kezelhető a a szétnyílt hasizom?

 • Kerüld el a hasi izmok súlyos megemelését vagy további megerőltetését a szülés után.
 • Gyakorold a jó testtartást.
 • Támogasd a hát alsó részét, ha ülsz egy törölközővel vagy párnával támaszd ki magad mögött.

Néhány nő esetében a szülés után magától korrigálódik, mivel az izmok visszanyerik az erejüket. Ha a szülés után nyolc héttel még mindig tapasztalsz tüneteket vagy elválást, próbáld ki otthon végezhető gyakorlatokat vagy keresd fel a kezelőorvosodat.

A szülés utáni gyógyulásra fókuszálva készült el első videó sorozatunk egyike, ahol Hogya Regina és Godó Fanka, az Oxygén Wellness Naphegy szakértői segítenek a szétnyílt hasizom tüneteinek javításában:

Ha a fájdalom zavarja a napi tevékenységek elvégzését, előfordulhat, hogy műtéti beavatkozásra van szükség. A legfontosabb mégis, hogy ne hagyd annyiban, hiszen ez a probléma orvosolható.


Szólj hozzá

Bevásárlókosár
Tetejére görgetés