Mi az oka annak, hogy elhúzódik, vagy sikertelen a szobatisztaság kialakítása?

Mi az oka annak, hogy elhúzódik, vagy sikertelen a szobatisztaság kialakítása?

Ha olvasod ezt a cikket biztosan eljött az idő, hogy belevágjatok a szobatisztaság kialakításába, viszont az is lehet, hogy régebb óta csúszik a projekt, nem úgy sikerül, ahogy elképzeltétek, nem boldogultok vele. 

Mi lehet a baj? 

Próbálod az interneten fellelhető hatalmas információhalmazból kiszemezgetni a tuti tippeket. Tanácsot kérsz az ismerősöktől, szülőktől, esetleg anyósodtól. Ezután pedig úgy érezheted, hogy veled van a baj, hiszen mindenki olyan bátran nyilatkozik, biztosan Te rontasz el valamit. Hidd el, nem veled van a baj, egyszerűen csak minden gyermek más, így nem lehet ugyanazt a praktikát sikeresen alkalmazni minden gyerekre. 

De hol csúszhat el a szoktatás folyamata?

epelus.hu - sikertelen a szobatisztaság kialakítása

1. Túl korán kezdtél bele!

Nincs azzal baj, ha minél hamarabb szeretnéd elindítani és letudni a folyamatot, de figyelembe kell venned, hogy ez nem csak rajtad múlik. Figyelembe kell venned a gyermeked jelzéseit, az érettségét, hiszen ennek a folyamatnak ő a főszereplője, neki kell készen állnia. Csak akkor kezdj bele a szoktatásba, ha a gyermeked felkészült!

2. Az utolsó pillanatra hagytad a szoktatást.

Rendszeresen kapunk olyan üzeneteket, hogy most kezdjük az ovit, gondoltuk gyorsan leszokunk a pelusról. Sajnos ez nem ennyire egyszerű. Azzal, hogy az utolsó pillanatra halasztottátok a dolgot, sürgetned, siettetned kell a gyermeked, hogy minél hamarabb szobatiszta legyen. De ezzel a sürgetéssel egy hatalmas nyomást is helyezel rá, szorongást keltesz benne, ideges lesz, vagy úgy érezheti, hogy vele valami baj van, hiszen nem azt teszi, amit te elvárnál tőle. A végén pedig nem hogy gyorsabb lesz a folyamat, de még el is húzódhat.

3. Szigorral, büntetéssel esetleg popsira veréssel fegyelmezel!

Nincs azzal semmi baj, ha hozott minták alapján szeretnénk a gyermeket nevelni. Ezt legtöbbször a saját szüleinktől hozzuk, hiszünk a módszerben, hiszen minket is felneveltek, és nem haltunk bele egy kis “szigorba”. Ezt mindenkinek saját magának kell eldöntenie és mérlegelnie, ahogy azt is, és őszintén meg kell vizsgálnia, hogy benne milyen károkat okozott ez a fajta nevelési módszer. Mert bizony a visszahúzódás, az alacsony önbecsülés, önbizalomhiány, a motiváció hiánya, a félelem és még sorolhatnánk, mind mind végigkíséri az életünket, kinél erősebben, kinél kevésbé meghatározóan, de ezek egy részét bizony gyermekkorunkból hoztuk magunkkal. Jól tudom, hogy a mi szüleink sem akartak rosszat, hiszen ők is csak hozták magukkal a módszereket, de nekünk már rendelkezésünkre áll a tudás, van lehetőségünk tanulni és jobban csinálni.

4. Nem teremtetted meg a megfelelő feltételeket!

Csak egy példát hoznék fel, hogy megértsd milyen apróságok miatt csúszhat a szobatisztaság. A kislány, aki egyébként már óvodába jár, és minden adott, hogy szobatiszta legyen, mégis mindig anyukáját kéri, hogy segítsen neki a mosdóban. A szülők elkeseredve végül segítséghez fordultak. A történet végére kiderült, hogy a kislány nem érte fel a villanykapcsolót, emiatt kellett neki anya, aki segített, hiszen ki szereti sötétben végezni a dolgát? Ez csak egy példa volt, de rengeteg apróság lehet, ami hátráltatja, lassítja a folyamatot.

5. Nem figyeltél a jelekre!

A gyermek jelzéseket ad, amikor elég érett ahhoz, hogy leszokjon a pelusról. Neked csak tudnod kell mik ezek a jelek, figyelned kell, hogy mikor adja őket, és tudnod kell mi a következő lépés. Itt nem csak fizikai, hanem szociális és mentális érettségről is beszélünk. Ezekkel tisztában kell lenned, hogy sikeres legyen a szoktatás folyamata.

6. Nem vetted figyelembe a külső tényezőket!

Először is érdemes megkülönböztetni nappali és éjszakai szobatisztaságot. Az éjszakai szobatisztaság később alakul ki, mint a nappali, és az is előfordul, hogy a gyermek nappal már pelus nélkül szaladgál, mégis bepisil a délutáni alvásoknál. Türelemmel kell lennünk. Figyelembe kell vennünk a szoktatás megkezdésekor, az aktuális élethelyzetet. Ha előre láthatóan nagyobb változások következnek be a család életében, vagy trauma érheti a gyermeket, akkor ez hatással lehet a szobatisztaság kialakításának sikerességére, az elhúzódhat, megszakadhat, visszaeshet a gyermek. 

Ha segítségre lenne szükséged, úgy érzed elakadtál, nem érted a folyamatot, nem tudod hogyan tovább, akkor vegyél részt a “Szobatisztaság és a hozzá kapcsolódó szokások kialakítása” online tanfolyamunkon, ahol segítünk, hogy sikeres és szorongásmentes legyen a szobatisztaság kialakítása! 

Mária írta nekünk néhány napja a tanfolyamról az alábbiakat, amit itt is nagyon köszönünk neki! 🙏

“Köszönöm a gyors segítséget, már végig is hallgattam a tanfolyamot, ami nagyon hasznos volt, sok új ötletet merítettem belőle, illetve választ kaptam az ezzel a témával kapcsolatosan felmerült kérdéseimre.”

Szólj hozzá

Bevásárlókosár
Tetejére görgetés