baba stimulálás_epelus.hu

A baba érzékeinek stimulálása érintéssel

Az érintésen keresztül kommunikálni tudsz a kisbabáddal, kapcsolatba tudsz lépni vele és erősebb kötődést tudsz kialakítani vele. Megmutatunk 10 módszert, amelyek segíthetnek a babád érzékeinek stimulálásában, hogy kapcsolatba lépjen veled és a világgal.
(stimulálás – ösztönzés, ingerlés)

Kötődés kialakítása a babával

Az ölelkezés és a bőrrel való érintkezés elősegíti az erősebb kötődés kialakulását. (Bőr-bőr kontaktus) Nem minden szülő érzi úgy, hogy az első naptól kezdve szorosan kötődik gyermekéhez – a kötődés egy folyamat, amely idővel megtörténik. Az érintés segít egy különleges kapcsolat kialakulásában a picivel.

A markoló reflex

Ha elkezded simogatni az újszülötted tenyerét, észreveheted, hogy úgy reagál, hogy az apró ujjait az ujjad köré csavarja, gyakran megdöbbentően erős szorítással. Ez az ösztönös megragadási reflexreakció körülbelül az élete első nyolc hetében fordul elő.

Az érintés megnyugtatja

A legtöbb baba megnyugszik attól, ha megfogják, simogatják, ringatják és sétálgatnak vele. Egyes csecsemők kevésbé bújósak, mint mások, de mindannyiuk számára előnyös, ha a közeledben vannak, és érzik tested melegét, illatát, hangját és érintését.

Babamasszázs

A masszázs nagyszerű módja annak, hogy megnyugtasd és kapcsolatba kerülj a kisbabáddal.
Ha a masszázs segítségével te is szeretnél egy közelebbi kapcsolatot kialakítani a kicsivel, akkor ajánljuk figyelmedbe  a Babamasszázs – csodákra képes tanfolyamunkat!

Játékok a kézben

2-3 hónapos korában a baba nem tud még felvenni dolgokat, viszont nagyon élvezi, ha dolgokat adunk a kezébe. Képes lesz észrevenni a különbséget a kemény és a puha tárgyak között.

Tárgyak szájba vétele

Jóval azelőtt, hogy a csecsemő kialakulna a koordinációja ahhoz, hogy ujjaival megsimogasson, a tárgyakat már szájukkal és nyelvükkel felfedezik. A szájban több idegvégződés található négyzetcentiméterenként, mint bármely más testrészen, így kiváló eszköz az érintéssel történő felfedezéshez. Ennek segítségével megismerkedik a tárgyak formáival és a textúrákkal.

Fürdési idő

A baba bőre nagyon érzékeny, és a meleg fürdő érdekes érzést nyújt számára. A víz érintése serkentő hatással lehet egyes babákra, akik nagyon izgatottá válnak a fürdés közben. A fürdés ellazítja a babát, ami az egyik kötelező eleme a lefekvés előtti rutinnak.

Étkezés

Amikor már szilárd táplálékot adunk a babának, normális és természetes, hogy a baba játszik vele. A baba az érintést arra használja, hogy megismerje az ételeket és az étkezés új élményét – ez egy hatalmas mérföldkő!

Formák és textúrák

Különböző textúrákkal serkentheted a babád tapintását.
A baba megtapasztalja a körülötte lévő textúrákat: szövetek, újságpapír, karton, párnák a kanapén – a lehetőségek végtelenek.
Ebben az időszakban a baba tértudata is fejlődik, elkezdi érzékelni a különbséget a kerek és lapos tárgyak között. Élvezni fogja a tárgyak megérintését.

Homok, agyag, vízi játékok

Ha a baba elég idős, bevezetheted a játékot homokkal, agyaggal és vízzel. Imádni fogja az ujjait belefúrni a különböző elemekbe, hogy érezze a különböző textúrákat, és hogyan reagálnak az érintésére.

Gyakran fáj a babád pocija? Rossz a közérzete? Nem alszik jól? A babamasszázs csodákra képes… Megmutatjuk neked, hogyan tudod a babádat otthon, biztonságosan masszírozni!

Végigveszünk egy teljes testmasszázst!

Mondókákkal és gyakorlatokkal. Megmutatjuk, hogyan fogd, hogyan forgasd és hogyan masszírozd a babád. Ezeket a gyakorlatokat egyben és külön-külön is végezheted annak függvényében, hogy babád számára melyik volt a legkellemesebb, vagy éppen melyiket nem kedvelte. Ezeket a gyakorlatokat egy babamasszázs naplóban vezetheted, majd a kialakult rutint is feljegyezheted. 👇

Szólj hozzá

Bevásárlókosár
Tetejére görgetés