fűszeres ételek terhesen epelus.hu

Fűszeres ételek a várandósság alatt

A fűszeres ételek biztonságosak a várandósság alatt?

Igen, a fűszeres ételek biztonságosak a számodra és a magzatod számára is. 

Sokan (tévesen) úgy vélik, hogy a fűszeres ételek fogyasztása veszélyes, függetlenül attól, hogy valaki várandós-e vagy sem. 

 A fűszeres ételek biztonságosak, bár az ízlelőbimbóid és az emésztőrendszered nem mindig hálás az ízkavalkád miatt.

A terhesség alatt a fűszeres ételek kellemetlen hatásokat okozhatnak, különösen akkor, ha hajlamos vagy emésztőrendszeri problémákra és ez már a terhesség előtt is gondot okozott.

A fűszeres ételek várandósság alatti fogyasztásának hatásai

  • Növeli a gyomorégés kockázatát. Sok várandós nő gyomorégéstől szenved, és a fűszeres ételek ezt súlyosbíthatják. Gyomorégés akkor jelentkezik, amikor a terhességi hormonok ellazítják a nyelőcső és a gyomor közötti szelepet, lehetővé téve a gyomorsavak visszajutását a nyelőcsőbe. Bár a gyomorégés bármely trimeszterben előfordulhat, a leggyakoribb az utolsó trimeszterben, mivel a növekvő baba a gyomorsavakat a nyelőcsőbe tolja.
  • Hasi fájdalom. A fűszeres ételek nem okoznak gyomorfekélyt (sőt, a kapszaicin – akár segíthet a fekélyek gyógyításában is). A fűszeres ételek azonban gyulladásos bélbetegség tüneteket válthatnak ki azoknál az embereknél, akiknél már diagnosztizálták a Crohn -betegséget vagy a fekélyes vastagbélgyulladást.
  • Növeli az általános egészséget. A paprikában található kapszaicin gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik. Egyes kutatók úgy vélik, hogy a fűszeres ételek akár támogathatják az immunrendszert és a szív egészségét.
  • Bővíti gyermeked (jövőbeli) ízlését. Amit a terhesség alatt eszel, azt a baba is megízleli. Az étrendben lévő ízek a magzatvízen keresztül jutnak el a babához. Már a 15. héten a baba ízlelőbimbói teljesen kialakulnak, és magzatvizet nyel le, ami azt jelenti, hogy valószínűleg már kóstolja az ételek ízeit. A kutatások azt mutatják, hogy az, amit eszel, befolyásolja a baba későbbi preferenciáit, így a különféle ízek és fűszerek fogyasztása segíthet a későbbi étkezési szokásai kialakulásában.

Miért vágyom fűszeres ételekre a terhesség alatt?

A várandós nők 90 százaléka tapasztal különleges étvágyat a terhesség alatt. A kutatók nem értik, miért pont a fűszeres ételekre (vagy bármilyen más ételre) vágyunk ilyenkor, de számos elmélet létezik.

Egyrészt a terhesség alatt érzékenyebb lehetsz bizonyos ízekre és szagokra a hormonális változások miatt. Valószínűbb azonban, hogy a vágyakat a körülötted lévő kultúra befolyásolja. A kutatók rámutatnak, hogy Japánban az emberek hajlamosak rizsre vágyni csoki helyett.

Egy másik elmélet, mely szerint a vágy táplálkozási hiányt jelez. Ha ez így lenne, minden várandós nő vágyna a brokkolira és a babra!

A fűszeres ételek segítenek a szülés megindításában?

Vannak, akik azt feltételezik, hogy a fűszeres ételek összehúzódásokat okoznak az emésztőrendszer stimulálásával. Mások azt sugallják, hogy a fűszeres ételek növelik a prosztaglandinok termelését, ami szintén elősegítheti a mozgást. De bár a gyomorrontás vagy a hasmenés prosztaglandinokat szabadíthat fel a szervezetbe és serkentheti a méh enyhe görcsét, ez nem valószínű, hogy elegendő a szülés megindításához.

Egy tanulmányban 663 nőt vizsgáltak meg, 50 különböző tényezőt állítottak össze, amelyek összefüggésbe hozhatók a vajúdással, beleértve a fűszeres ételeket. A nők többsége azt mondta, hogy nem köthetnek semmilyen konkrét kiváltó okot a vajúdás kezdetéhez. Az egyetlen kiváltó tényező, amely látszólag érezhető hatással volt kis számú nőnél, az akupunktúra volt.

Mit szabad és mit nem a várandósság alatt? Milyen ételeket kerülj? Mik azok, amik segítenek a terhesség alatt? Ha szeretnél felkészülni az előtted álló feladatokra és teendőkre, a szülés folyamatára, annak nehézségeire, szépségeire, akkor ajánljuk figyelmedbe a Teendők A Várandósság Alatt, Felkészülés A Szülésre” online tanfolyamunkat! Segítségével megértheted a terhesség folyamatát és az elkövetkező hónapok történéseit.

Forrás:

https://www.babycenter.com/pregnancy/diet-and-fitness/is-it-safe-to-eat-spicy-foods-during-pregnancy_1246919

Mayo Clinic. 2020. First Trimester Pregnancy: What To Expect. https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/pregnancy/art-20047208 [Accessed May 2021]

Mayo Clinic. 2021. Pregnancy Nutrition: Foods to Avoid During Pregnancy. https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/pregnancy-nutrition/art-20043844 [Accessed May 2021]

University of Chicago Medicine. 2018. A hot topic: are spicy foods healthy or dangerous? https://www.uchicagomedicine.org/forefront/health-and-wellness-articles/spicy-foods-healthy-or-dangerous [Accessed May 2021]

Mayo Clinic. 2020. Capsaicin’s connection to heart health. https://newsnetwork.mayoclinic.org/discussion/mayoclinicminutecapsaicinsconnectiontohearthealth/ [Accessed May 2021]

Underwood MA, et al. 2005. Amniotic fluid: Not just fetal urine anymore. https://www.nature.com/articles/7211290 [Accessed May 2021]

KidsHealth from Nemours. 2019. How can I deal with heartburn during pregnancy? https://kidshealth.org/en/parents/heartburn.html [Accessed May 2021]

Vazquez JC, et al. 2015. Heartburn in pregnancy. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4562453/ [Accessed May 2021]

Witt M, et al. 1996. Embryonic and early fetal development of human taste buds: A transmission electron microscopical study. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/(SICI)1097-0185(199612)246:4%3C507::AID-AR10%3E3.0.CO;2-S [Accessed May 2021]

Menella JA. 2014. Ontogeny of taste preferences: basic biology and implications for health. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24452237/ [Accessed May 2021]

Menella JA. 2001. Prenatal and Postnatal Flavor Learning by Human Infants. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1351272/ [Accessed May 2021]

Orloff NC, et al. 2014. Pickles and ice cream! Food cravings in pregnancy: hypotheses, preliminary evidence, and directions for future research. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4172095/ [Accessed May 2021]

Chaudhry Z, et al. 2011. Women’s use of nonprescribed methods to induce labor: a brief report. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21599742/

Hernández-Díaz S, et al. 2014. Triggers of spontaneous preterm delivery – Why today? https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4106670/

 

Szólj hozzá

Bevásárlókosár
Tetejére görgetés