epelus.hu forró fürdő terhesen

Igaz, hogy a várandós nőknek nem szabad forró fürdőt venni? Forró fürdő, termálvíz terhesség alatt?

Egy igazán jó fürdő nagyon megnyugtató lehet a terhesség alatt.

A terhesség alatti fürdőzés kérdéseket szokott felvetni a várandós nőknél. De megnyugtatunk mindenkit, hiszen fürödni lehet, csak arra kell figyelni, hogy a víz ne legyen túl forró.

A magas hőmérséklet, különösen a terhesség korai szakaszában, fokozott idegcső -hibák kockázatával járhat, ezért is fontos erre odafigyelni. Természetesen pont a nagy hő miatt a szaunák, a gőzfürdők használata sem ajánlott a várandósság alatt. De ha te eddig rendszeresen szaunáztál, a szervezeted hozzá van szokva, akkor a várandósság alatt nem kell lemondanod ezekről a tevékenységekről. Inkább azt javasoljuk, hogy ne most kezdj el szaunázni, vagy termálvízbe járni, ha eddig nem tetted. Illetve arra figyelj, hogy 10-15 percnél tovább ne ülj a meleg vízben!

Bár nem valószínű, hogy a fürdőkben a hőmérsékletet olyan extrém hőmérsékletre állítják be, hogy az kárt tudjon okozni a babában, azért a biztonság kedvéért kerüld a vízben való ücsörgést, ha a víz hőmérséklete 39 foknál magasabb. A hőmérséklet tesztelésének egyik legjobb módja, ha az alkarodat vagy a csuklódat belemártod a vízbe. Ha úgy érzed, hogy a víz kellemesen meleg és nem túl forró, akkor nyugodtan csobbanhatsz.

Néhány kismama attól tart, hogy a fürdővíz bejuthat a méhbe, és károsíthatja a fejlődő babát. Szerencsére a baba védve van. Egészen addig nyugodtan bemehetsz a vízbe, amíg a méhszáj zárva van, nem távozott el a nyákdugó, ép a magzatburok. A baba egyáltalán nem is érintkezik azzal a vízzel, amiben fürdesz. Valójában a kádak használhatóak a vajúdás időszakában is, hogy enyhítsék a szülési fájdalmakat.
Egy kellemes fürdő nagyszerű módja annak, hogy megnyugtasd a fájó izmaidat és ellazulj egy kicsit, hiszen a terhesség időszaka megviseli a szervezetedet. Csak figyelj arra, hogy tartsd melegen a hőmérsékletet, ne engedj magadnak túl forró vizet, és legyél óvatos, amikor belépsz és kilépsz a kádból, mivel a súlypont hajlamos eltolódni a várandósság alatt, ami megzavarhatja az egyensúlyod.

Mit szabad és mit nem a várandósság alatt? Milyen ételeket kerülj? Mik azok, amik segítenek a terhesség alatt? Ha szeretnél felkészülni az előtted álló feladatokra és teendőkre, a szülés folyamatára, annak nehézségeire, szépségeire, akkor ajánljuk figyelmedbe a Teendők A Várandósság Alatt, Felkészülés A Szülésre” online tanfolyamunkat! Segítségével megértheted a terhesség folyamatát és az elkövetkező hónapok történéseit.

Forrás:

BabyCenter’s editorial team is committed to providing the most helpful and trustworthy pregnancy and parenting information in the world. When creating and updating content, we rely on credible sources: respected health organizations, professional groups of doctors and other experts, and published studies in peer-reviewed journals. We believe you should always know the source of the information you’re seeing. Learn more about our editorial and medical review policies

Auger N et al. 2017. Risk of congenital heart defects after ambient heat exposure early in pregnancy. Environmental Health Perspectives; 125(1): 8-14. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5226695/ [Accessed November 2020]

Mayo Clinic. 2019. Is it safe to use a hot tub during pregnancy? https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/expert-answers/pregnancy-and-hot-tubs/faq-20057844 [Accessed November 2020]

MotherToBaby. 2020. Hyperthermia. https://mothertobaby.org/fact-sheets/hyperthermia-pregnancy/ [Accessed November 2020]

Nemours. 2017. Pregnancy precautions: FAQs. https://kidshealth.org/en/parents/pregnancy-precautions.html [Accessed November 2020]

Ravanelli N et al. 2019. Heat stress and fetal risk. Environmental limits for exercise and passive heat stress during pregnancy: A systematic review with best evidence synthesis. British Journal of Sports Medicine 53: 799-805.

Szólj hozzá

Bevásárlókosár
Tetejére görgetés