Székrekedés csecsemőknél

Az étrend vagy a tápszer megváltoztatása, egy betegség vagy kiszáradás a baba székrekedését okozhatja. Ismerd meg, hogyan állapíthatod meg, hogy a baba székrekedésben szenved, milyen otthoni gyógymódok segíthetnek, és mikor kell orvoshoz fordulni.

Honnan tudhatom, hogy a babám székrekedésben szenved?

Székrekedés akkor fordul elő, ha a babának problémái vannak a székletürítéssel. A székrekedés jelei a következők:
• A szokásosnál ritkább székletürítés, különösen, ha a babának három vagy több napja nem volt székletürítése, és nyilvánvalóan kényelmetlenül érzi magát
• Kemény, száraz széklet, amelyet nehezen ürít ki – bármilyen gyakran is
• Nyűgösebb a szokásosnál és fáj a pocija
Megjegyzés: Gyakori, hogy a csecsemők megfeszülnek a székletürítés során. Ha a baba megfeszül és puha székletet termel, akkor nincs székrekedése.

Mi a normális a babádnak?

Ha attól tartasz, hogy a babádnak székrekedése lehet, először gondold át, mi a szokásos nála. A székletürítés gyakorisága olyan tényezőktől függ, mint például, hogy mit eszik és iszik, mennyire aktív, és milyen gyorsan emészti meg az ételt. Minden etetés után kakilhat, vagy előfordul, hogy kimarad egy vagy több nap is.

A kizárólag szoptatós csecsemőknél ritkább a székrekedés. Az anyatej természetesen egyensúlyba hozza a zsírt és a fehérjét, így szinte mindig lágy székletet termel – még akkor is, ha a baba több napja nem kakilt. Ilyenkor, nincs „normális” szám vagy ütemezés – csak az, ami a babára jellemző. Nem ismeretlen az sem, hogy a szoptatott babák heti egyszeri székelnek.

Ha a baba tápszert iszik vagy szilárd ételt eszik, valószínűleg naponta legalább egyszer kakilni fog.

Miért lesz székrekedése a babámnak?

A székrekedés lehetséges okai a következők:

Szilárd étel. A babának enyhén székrekedést okozhat, amikor több szilárd ételt eszik, különösen, ha az alacsony rosttartalmú. (Hagyd ki az alacsony rosttartalmú hagyományos ételeket, mint például a rizspehely és részesítsd előnyben a rostban gazdag ételeket, például a zabpelyhet.)

Tápszer. A tápszerben lévő fehérje komponens egyes csecsemőknél székrekedést okozhat. Ha aggódsz miatta, kérdezd meg a gyerekorvost a márkaváltásról.

Vascseppek. Míg a tápszerben lévő vas mennyisége túl alacsony ahhoz, hogy székrekedést okozzon, a vascseppekben lévő nagyobb mennyiség okozhat székrekedést.

Kiszáradás.  Ha a baba kiszárad, a teste úgy reagál, hogy több folyadékot szív fel bármiből, amit eszik vagy iszik – és a belek tartalmából is. Az eredmény kemény, száraz széklet lehet.

Elválasztás. Az anyatej mennyiségének csökkenése a baba étrendjében néha kiszáradáshoz vezethet, ami hozzájárul a székrekedéshez.

Betegség vagy egészségügyi állapot.  Bár ez nem gyakori, a székrekedés oka lehet olyan mögöttes egészségügyi állapot, mint a hypothyreosis, a cisztás fibrózis vagy a botulizmus, valamint bizonyos ételallergiák és anyagcsere-rendellenességek. Ha úgy tűnik, hogy nincs oka annak, hogy a baba kemény, fájdalmas székletet ürít, kérd meg az orvosotokat, hogy zárja ki ezeket a lehetőségeket.

Hogyan kezelhetem otthon a babám székrekedését?

Íme néhány javaslat, amelyet érdemes kipróbálni:

• Mozogjatok! Ha a baba még kúszik, biztasd néhány kör megtételére. Ha még nem kúszik, próbáljatok babamasszázst, közben különböző mozgásokat, gyakorlatokat. Hanyatt fekve, óvatosan mozgasd a lábát előre, körkörös mozdulatokkal, mintha kerékpárt pedálozna.
• Ha tápszerrel eteted a babád, kérdezd meg az orvosod, hogy más márkára vagy típusra kellene -e váltanotok.
• Ha babád elég idős ahhoz, hogy különféle szilárd ételeket egyen, csökkentsd a székrekedést okozó ételek, például a rizs és a banán fogyasztását. Próbálj ki magasabb rosttartalmú ételeket, például pürésített aszalt szilvát, borsót, sárgabarackot vagy körtét, vagy teljes kiőrlésű gabonaféléket, hogy megkönnyítse a székletürítést.
• Ha a baba olyan kemény, száraz székletet ürít, hogy egy kis vért vagy akár enyhe repedéseket látsz az érzékeny bőrön a végbélnyílás közelében, kenőcsöt, például vazelint kenhetsz a területre. Tartsd a területet a lehető legtisztábban és szárazon, és említsd meg a repedéseket a gyermekorvosnak.

Mi a helyzet a gyümölcslével vagy a vízzel?

Míg az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia azt javasolja, hogy a 12 hónaposnál fiatalabb babának ne adjunk gyümölcslevet, a szokásos etetés mellett egy kis aszalt szilva-, alma- vagy körtelé is megfelelő a székrekedés enyhítésére. Ezek a gyümölcsök szorbitot tartalmaznak, egy édesítőszert, amely hashajtóként hat. Győződj meg arról, hogy a lé 100 százalékos gyümölcs, hozzáadott cukrok nélkül. Adhatsz vizet is a babának, ha elkezdi enni a szilárd ételeket.

Mikor hívd az orvost?

Ha a babád 4 hónaposnál fiatalabb, és:

  • nagyon kemény széklete van,
  • nem volt székletürítése 24 órán belül attól az időponttól számítva, amikor általában szokott.

Ha bármilyen életkorú a babád:

  • Nem eszik
  • Fogyott
  • Hányt
  • Duzzadt a hasa
  • Vér van a székletében
  • Zavarja, amikor kakil
  • Nem segítenek rajta az alapvető kezelések, például az étrend módosítása.

Babamasszázs: segíti az emésztést!

Gyakran fáj a babád pocija? Rossz a közérzete? Nem alszik jól? Megmutatjuk neked, hogyan tudod a babádat otthon, biztonságosan masszírozni! Ezért ajánljuk figyelmedbe  „A Babamasszázs csodákra képet online tanfolyamunkat”!

Forrás:

https://www.babycenter.com/health/conditions/constipation-in-babies_79

AAP. 2017. Székrekedés gyermekeknél. Amerikai Gyermekgyógyászati ​​Akadémia. https://www.healthychildren.org/English/health-issues/conditions/abdominal/pages/Constipation.aspx [Hozzáférés: 2020. január]

AAP. 2017. Hol tartunk: Gyümölcslé. Amerikai Gyermekgyógyászati ​​Akadémia. https://www.healthychildren.org/English/healthy-living/nutrition/Pages/Where-We-Stand-Fruit-Juice.aspx [Hozzáférés: 2020. január]

AAP. 2019. Csecsemő székrekedés. Amerikai Gyermekgyógyászati ​​Akadémia. https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/diapers-clothing/Pages/Infant-Constipation.aspx [Hozzáférés: 2020. január]

MedlinePlus. 2020. Székrekedés csecsemőknél és gyermekeknél. https://medlineplus.gov/ency/article/003125.htm [Hozzáférés: 2020. január]

Nemours Alapítvány. 2018. Székrekedés. http://kidshealth.org/parent/general/sick/constipation.html [Hozzáférés: 2020. január]

Nemours Alapítvány. 2019. Honnan tudhatom meg, hogy székrekedése van a babámnak? https://kidshealth.org/en/parents/constipated.html [Hozzáférés: 2020. január]

NIH, NEMZETI EGÉSZSÉGÜGYI INTÉZET. Keltezetlen. Székrekedés gyermekeknél. Országos Diabétesz és Emésztőrendszeri és Vesebetegségek Intézete, Országos Egészségügyi Intézet. https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/constipation-children [Hozzáférés: 2020. január]

Szólj hozzá

Bevásárlókosár
Tetejére görgetés