Striák a várandósság alatt és után

A striák – egyesek az anyaság jelvényének tekintik őket – a bőrön lévő benyomódott vonalak, amelyek gyakran megjelennek a hason, a mellen a várandósság alatt. Ezeket az okozza, hogy a bőr megnyúlik, a bőr alatti kötőszövet nem tud olyan ütemben növekedni, mint a bőr felső rétege, így megreped vagy elszakad. Nem sokat tehetsz a striák megelőzése érdekében, de a lassú súlygyarapodás és az ajánlott terhességi súlygyarapodás betartása segíthet. A striák elhalványulnak, bár soha nem tűnnek el teljesen. Ha neked is van és zavar, akkor beszélj egy bőrgyógyásszal a kezelési lehetőségekről.

Mik azok a striák?

A striák a bőr színétől függően rózsaszín, vörösesbarna, lila vagy sötétbarna színű csíkok,  melyek leggyakrabban a hason jelennek meg a várandósság későbbi szakaszában, amikor a has gyorsan tágul,  a növekvő baba miatt. Egyes nőknek a fenekükön, a combjukon, a csípőjükön és a mellükön is kialakulnak ezek a csíkok.  Később elhalványulnak, bár soha nem tűnnek el teljesen. A terhességtől függetlenül is, és férfiakon is kialakulhatnak ezek a csíkok, tehát nem csak a várandósság alatti súlygyarapodás okozza, hanem önmagában a súlygyarapodás.  

stria terhesség után - egészséges bőr

Bőr és kötőszövet stria nélkül. 

striák terhesség után - striás bőr

Bőr és kötőszövet striával.

Kép forrása: BabyCenter

Mi okozza a striákat?

Ahogy a név is sugallja, a striákat a bőr megnyúlása okozza. Általában akkor alakulnak ki, amikor egy személy gyorsan hízik vagy fogy, vagy terhesség alatt, amikor a hasa és a mellei nőnek. A terhesség alatt megemelkedett kortizol hormon is szerepet játszhat, mely gyengíti a bőr kötőszövetét.

Honnan tudhatom, hogy ki fognak alakulni a striák?

Nehéz megjósolni. A várandós nők legalább felénél jelentkeznek striák, de senki sem tudja biztosan megmondani, kinél alakul ki és kinél nem. Vannak azonban olyan tényezők, amelyek növelik a striák kialakulásának esélyét.

A kutatások azt sugallják, hogy a genetika szerepet játszik: ha a családban a nők hajlamosak rá, akkor Te is nagyobb valószínűséggel szerzel striákat a terhesség alatt.

Ezenkívül minél jobban ki kell tágulnia a bőrnek a várandósság alatt, és minél gyorsabban történik ez, annál valószínűbb, hogy striák alakulnak ki.

Nagyobb valószínűséggel jelentkeznek striák, ha:

  • Gyorsan, sokat hízol.
  • Több babát, vagy nagy babát cipelsz.
  • Túl sok magzatvized van (polyhydramnios).

Mit tehetek a striák megelőzése érdekében?

Sajnos nem sok mindent tehetünk. Ha nem hízunk többet, mint az ajánlott súlygyarapodás – a legtöbb esetben 10-15 kg – és lassan hízunk, csökkenthetjük a striák kialakulásának esélyét.

Nincs garancia arra, hogy bármely krém, kenőcs és olaj, amely azt állítja, hogy megakadályozza a striák kialakulását, működni fog. Az ezekben a vény nélkül kapható termékekben szereplő összetevők többségére vonatkozó vizsgálatok nem jártak egyértelműen jótékony eredménnyel. A hasad megfelelő hidratálása növekedés közben, legalább a viszketést csökkentheti.

Elmúlnak valaha a striák?

A jó hír az, hogy a striák általában 6-12 hónappal a szülés után lényegesen kevésbé észrevehetőek. A pigmentáció elhalványul, és általában világosabbá válik, mint a környező bőr (a szín a bőr színétől függően változik), de a textúra ugyanaz marad.

Tehetek valamit, hogy később megszabaduljak a striáktól?

Nem fogod tudni teljesen megszűntetni őket, de ha a terhesség után is zavarnak a striáid, beszélj egy bőrgyógyásszal és érdeklődj milyen lehetőségeid vannak. Számos kezelési lehetőség létezik, beleértve:

  • A helyi gyógyszerek, például a tretinoin (Retin-A, retinolsav) és a glikolsav segíthetnek. A Retin-A -val kapcsolatban nincs megbízható információ az anyatejbe kiválasztódó mennyiségéről vagy annak a szoptatott csecsemőre gyakorolt hatásáról, ezért szoptatás alatt a legjobb elkerülni.
  • Lézerterápia. Vannak bizonyítékok arra vonatkozóan, hogy a lézeres kezelések segíthetnek helyreállítani a bőr rugalmasságát, és megváltoztatják a pigmentációt is, így a striák jobban illeszkednek a bőr többi részéhez. A lézerterápia során infravörös és látható vörös fényt sugároznak a striákra. 20-60 százalékos javulás is elérhető, ehhez azonban több alkalmas kezelésre és akár még fenntartó kezelésekre is szükség lehet.

Ne feledd, hogy a striák megjelenése kozmetikai probléma, így a biztosításod valószínűleg nem fedezi a bőrgyógyászati időpontok, a gyógyszerek és az eljárások költségeit.

Egy másik kialakuló probléma várandósság után, a szétnyílt hasizom! 

Tudtad, hogy ez minden anyukát érint? Te is közéjük tartozol? Szerencsére könnyebb dolgod lesz vele, mint a striákkal.

A szétnyílt hasizom regeneráció – videós edzéstervünket, azoknak az anyukáknak ajánljuk, akik szülés után szeretnék regenerálni a szétnyílt hasizmukat. Lehet, hogy téged csak esztétikailag zavar, de valójában a kezeletlen szétnyílt hasizom további egészségügyi problémákhoz is vezethet, melyeket jobb megelőzni. 👇

Forrás: https://www.babycenter.com/pregnancy/your-body/stretch-marks_1352276
AAD. Stretch marks: Why they appear and how to get rid of them. American Academy of Dermatology Association. https://www.aad.org/public/cosmetic/scars-stretch-marks/stretch-marks-why-appear [Accessed September 2020]

ASDS. Undated. Laser/light therapy for stretch marks. American Society of Dermatologic Surgery. https://www.asds.net/skin-experts/skin-treatments/laser-light-therapy/laser-therapy-for-stretch-marks [Accessed September 2020]

UpToDate. 2019. Striae distensae (stretch marks). https://www.uptodate.com/contents/striae-distensae-stretch-marks. [Accessed September 2020]

Bevásárlókosár
Tetejére görgetés